Tandvärk

Allt du behöver veta

Alla har vi någon gång i livet drabbats av tandvärk och upplevt obehaget av en molande smärta i en tand som inte vill ge med sig. Det påverkar vår livskvalité på ett negativt sätt. Här har vi samlat information om de vanligaste frågorna som de flesta vill ha svar på när det gäller tandvärk.

Vad är tandvärk?

Tandvärk beror oftast på en infektion i en tand eller att nerver i tanden har blivit inflammerade eller infekterade. Det orsakar smärta eller ilningar i eller runt tanden. Smärtan kan vara olika och av varierande slag. Den kan till exempel vara skarp, molande, konstant eller komma och gå. Smärtan kan också stråla ut till andra delar av ansiktet, käken eller ut mot örat. Tandvärk kan variera i intensitet från mild till stark och ibland outhärdlig.

Vad beror det på?

Tandvärk kan orsakas av flera olika faktorer som påverkar tänderna eller tandköttet. Den vanligaste är att en nerv i tanden har blivit infekterad. Men det finns fler orsaker till att man får ont i tänderna.

7 vanliga orsaker till tandvärk

1.Hål i tanden (Karies)

Om bakterier har samlats i ett hål i tanden som nått ända in till tandverven kan det leda till att nerven blir inflammerad. Då kan det börja ila i tanden. Om hålet får växa sig större och djupare blir ofta värken intensivare. Smärtan kan också sprida sig utanför tandroten så att området runt tanden blir ömt och svullet. Då blir smärtan mera molande.

2. En rotfylld tand som blivit infekterad

Det händer ibland att en tand som blivit rotfylld blir infekterad, det kan ha kommit in bakterier i eller under tanden så att det bildas en inflammation. Bakterier kan också spridas ut från rotspetsen och göra så att käkbenet blir inflammerat, vilket gör att det blir svullet och man får ont.

3.Tandköttsinflammation (gingivit) eller Tandlossning (parodontit)

En infektion eller inflammation i tandköttet kan orsaka smärta och obehag.

Tandlossning kan ibland orsaka tandvärk det beror på att tandkött och käkben har blivit infekterat. Oftast svullnar det upp och blir rött och gör ofta mycket ont.

4.Tandböld

Om man drabbas av tandvärk som har en stark och dunkande smärta, kan det bero på att det blivit en infektion vid roten av tanden eller mellan tanden och tandköttet. Det kan ha uppstått en böld som fyllts med var. Om en tandböld lämnas obehandlad kan det leda till att det bildas en fistel i tandköttet. Båda dessa tillstånd är allvarliga och mycket smärtsamma och då behöver man söka hjälp hos en tandläkare.

5.Tandsprickor eller skador

Man kan skada en tand på flera sätt till exempel genom en olycka eller att man biter i något så tanden spricker eller går sönder. Om en tand går av eller spricker kan tandens nerver bli synliga och orsaka smärta. Därför gör det ont och ilar i tanden om man dricker varma eller kalla drycker.

6. Tandgnissling eller tandpressning (Bruxism)

Om man gnisslar eller pressar tänder när man sover kan det orsaka tryck och smärta i tänderna och käken. Muskulaturen runt käken blir överansträngd och smärtan kan liknas vid tandvärk. Tänderna kan kännas ömma när man vaknar på morgonen och ibland kan man ha huvudvärk om man pressat eller gnisslat tänder mycket under en hel natt. I vissa fall kan tänderna nötas ned ända till tandverven vilket kan orsaka tandvärk.

7.Visdomständer som växer ut

Ibland kan det bildas inflammation i tandköttet när en ny tand ska växa fram. Det beror på att det är svårare att borsta och hålla rent under tiden tanden växer fram. Visdomständer kan orsaka smärta och obehag om de inte får tillräckligt med utrymme när de skall växa ut.

Vilka är symtomen

Ibland kan det vara svårt att urskilja varifrån smärtan kommer ifrån och om det är tandvärk, eftersom smärta kan stråla ut från tanden både till käken eller till örat.

Här är de vanligaste symtomen på tandvärk

  • Konstant eller periodvis smärta i eller runt tanden
  • Svullnad omkring tanden eller i tandköttet
  • Ilningar vid intag av varm eller kall mat och dryck
  • Återkommande molande smärta
  • Stark smärta när man biter eller tuggar
  • Feber eller huvudvärk
Vad kan man göra själv för att lindra värken

Om man får tandvärk finns det några saker man kan göra själv för att lindra smärtan tillfälligt. Det finns receptfria smärtstillande medel såsom Ibuprofen eller Paracetamol som kan hjälpa till att lindra smärtan. Dessa finns att köpa på alla Apotek och de flesta livsmedelsbutiker. Man kan också prova att skölja med saltvatten, blanda en tesked salt i ett glas varmt vatten och skölj munnen för att rengöra området och minska inflammationen. Det kan ge en tillfällig smärtlindring. Ett annat sätt kan vara att lägga kalla kompresser på utsidan av kinden och hålla kvar 5 till 10 minuter för att minska svullnaden och smärtan. Till sist bör man undvika hård, söt eller mycket varm eller kall mat och dryck. Det kan påverka den drabbade tanden ännu mer och istället öka smärtan.

När bör man söka hjälp?

Det är viktigt att inte gå med tandvärk för länge, om du upplever något av dessa tillstånd bör du genast söka hjälp hos en Tandmottagning eller Jourhavande Tandläkare.

  • Svår smärta som inte avtar med smärtstillande medel
  • Svullnad i ansiktet, käken eller tandköttet
  • Feber eller allmän sjukdomskänsla
  • Svårt att svälja eller andas
  • Tandvärk som varar längre än ett par dagar

 

Behandling av tandvärk

Tandläkaren börjar med att undersöka det drabbade området eller tanden som gör ont. Det är vanligt att man tar röntgenbilder för att ta reda på hur det ser ut mellan tänderna och runt tandroten. Behandlingen kan ske på olika sätt beroende på vad som orsakat smärtan. Om värken berodde på ett hål i tanden så avlägsnar tandläkaren det som är skadat i tanden och ersätter med ett material som lagar tanden, komposit är ett av de vanligaste materialen som används vid lagningar. Om tanden är infekterad gör tandläkaren en rotfyllning, behandlingen gör inte ont och utförs under bedövning.

Olika sorters värk

Det finns olika sorters tandvärk, som kan ge en förklaring till vad som orsakar smärtan. Här nämner vi några exempel.

Molande värk: En konstant, dov smärta som kan vara tecken på karies eller en tandinfektion.

Skärande smärta: En skarp, plötslig smärta som kan bero på en sprucken tand eller en lös fyllning.

Pulserande smärta: En dunkande smärta som kan orsakas av en tandböld eller en allvarlig infektion.

Ilande/isande smärta: En kortvarig, skarp smärta vid kontakt med varm eller kall mat/dryck som kan bero på känsliga tandhalsar eller karies (hål i tanden).

Hur kan man undvika att få tandvärk?

Det absolut bästa sättet att undvika att få tandvärk är att upprätthålla en god munhygien. Borsta tänderna två gånger per dag med fluoridtandkräm och använd tandtråd eller tandstickor om du har trångt mellan tänderna. Om du har lätt för att få hål i tänderna kan du använda munsköljmedel. Rådgör med din tandläkare eller tandhygienist. Det är också viktigt att gå på regelbundna kontroller hos en tandläkare för att hålla koll på om det bildats några hål i tänderna.

Sammanfattning

Tandvärk är ett tecken på att det är något problem i tanden som kan behöva behandlas. Om man drabbas av tandvärk är det viktigt att inte ignorera symtomen utan att söka professionell hjälp hos en tandläkare för att ta reda på vad problemet är och åtgärda orsaken. Din tandhälsa är viktig för ditt allmänna välbefinnande. Därför är det viktigt att snabbt få behandling för att förhindra allvarligare problem i framtiden.